• Willem-majorieHome-Open-voor-50plus-1280x300.png

"Te veel 50-plussers zitten op de reservebank"

Column John de Wolf
Het gaat goed op de arbeidsmarkt. Er komen banen bij, de werkloosheid loopt terug. Ook over vijftigplussers klinken nu wat positievere geluiden. Dat is mooi, maar we zijn er nog lang niet. Het is belangrijk dat we de kansen die de arbeidsmarkt gaat bieden, ook echt benutten. Te veel vijftigplussers zitten nog steeds op de reservebank. Velen zijn absoluut goed genoeg om in de basis te staan, maar komen nauwelijks meer aan de bak. Dat kan en moet echt anders.

In april van dit jaar ben ik begonnen als boegbeeld voor de vijftigplussers. Door het wegnemen van vooroordelen bij werkgevers, willen we ervoor zorgen dat werkzoekende vijftigplussers gewoon weer aan tafel komen voor een gesprek.

 

Te gek voor woorden

Nu worden mensen puur door hun leeftijd vaak niet uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Dat is eigenlijk te gek voor woorden. Ik spreek dagelijks met vijftigplussers die geen werk kunnen vinden. Soms zijn ze de wanhoop nabij. De mensen solliciteren zich suf, maar krijgen vaak niet eens een reactie op hun sollicitatie. Onbegrijpelijk vind ik dat. En onfatsoenlijk. Mensen die hun ziel en zaligheid in een sollicitatie leggen moeten toch gewoon een reactie krijgen? Dan blijven ze ook beter gemotiveerd. Het zal duidelijk zijn dat het wel heel lastig is om positief te blijven als je al honderden brieven verstuurt zonder dat je een reactie krijgt. Bovendien kunnen ze met de juiste feedback ook hun sollicitatie verbeteren.

 

Vitaler dan vroeger

Waarom worden vijftigplussers eigenlijk nauwelijks uitgenodigd voor een gesprek? Omdat ze vaker ziek en te duur zijn? Als dat voor werkgevers de reden is, dan slaan ze de plank echt mis. De vijftiger van nu is veel vitaler dan vroeger en niet vaker ziek dan andere werknemers! En het loon is misschien hoger dan dat van een 18-jarige, maar ze brengen ook veel meer kennis en vaardigheden mee. Ik wil werkgevers laten zien dat vijftigplussers juist waardevol zijn. Kijk naar de kwaliteiten van de mensen in plaats van een datum of getal! Uit de voetballerij weet ik dat een goede mix van jongere en oudere spelers in een team prima werkt.

 

Blijven investeren

Tegelijkertijd moeten we er ook voor zorgen dat werkgevers blijven investeren in hun medewerkers en dat die ook in zichzelf investeren. Schrijf medewerkers niet af, maar zorg er met goed personeelsbeleid voor dat ze aan het werk kunnen blijven. Onder andere door in hun gezondheid te investeren. Ga daar met elkaar het gesprek over aan. Zorg ervoor dat mensen de mogelijkheden hebben om ook daadwerkelijk zelf aan hun gezondheid te werken, bijvoorbeeld door een gezonde lunchtrommel aan te bieden of een abonnement te geven voor de sportschool om de hoek. Voorkomen is beter dan genezen.

 

Perfect trainingsveld

Ook het bijhouden van kennis en vaardigheden is enorm belangrijk. Waarom zou je niet meer investeren in iemand die de vijftig gepasseerd is? Je hoeft een vijftigplusser helemaal niet per se weer terug te sturen naar de schoolbanken. De werkvloer is ook een perfect trainingsveld waar je veel kunt bijleren.

 

Laat je inspireren

De komende tijd blijf ik me keihard inzetten om werkgevers te overtuigen dat de vooroordelen onterecht zijn. Daarmee hoop ik echt deuren te openen. Volg mijn activiteiten via https://www.facebook.com/johndewolfoponderzoek. Laat je inspireren door de goede voorbeelden en scoor met vijftigplussers!

 
Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
Deze website maakt gebruik van cookies
http://www.mkbservicedesk.nl/3492/onze-leveringsvoorwaarden.htm
Meer informatie
Deze melding sluiten
uwv